De Beweging 2024

Het programma start 6 juni om 13.30 uur met Niek Putman (dagvoorzitter), Astrid Honing (directeur Plein C) en Jeroen Olthof (gedeputeerde provincie Noord-Holland). Hierna volgt een (interactieve) presentatie over wetenschappelijk onderzoek naar nieuwsgierigheid door Helene Vos (UvA, VU ism NEMO). De Key-note spreker, Marjolijn van Heemstra, maakt daarna het thema nieuwsgierigheid bij alle deelnemers invoelbaar met een artistieke interventie (‘Wat betekent dat precies: nieuwsgierig zijn?’). De middag vervolgt met twee deelsessies: Karim Amghar benadert nieuwsgierigheid vanuit het perspectief burgerschap en Thijs Ringelberg vanuit het perspectief filosofie. De middag wordt afgesloten met een hapje en een drankje.

12

NIEK PUTMAN

De host van de middag is Niek Putman. Putman is programmamanager bij Echo Expertisecentrum Diversiteitsbeleid. Vanuit nieuwsgierigheid naar diversiteit ontwikkelt hij kunstprojecten waarin diversiteit en inclusie een prominente rol hebben.

10

MARJOLIJN VAN HEEMSTRA

Marjolijn van Heemstra is dichter, schrijver, theatermaker, journalist en podcastmaker. In haar werk onderzoekt ze op toegankelijke wijze hoe we anders kunnen nadenken over onszelf en de wereld om ons heen. Nieuwsgierigheid benaderd vanuit een kunstenaarsperspectief. Welke rol speelt nieuwsgierigheid in haar werk? En hoe kan nieuwsgierigheid naar de omgeving leiden tot kunst? In haar keynote en artistieke interventie zal het belang van nieuwsgierigheid invoelbaar worden gemaakt.  Aan de hand van een aantal praktijkvoorbeelden laat Van Heemstra zien hoe je steeds weer verrast kan worden als je je eigen vragen blijft najagen. 

 

9

KARIM AMGHAR

Karim Amghar (1988) is schrijver, programma-/documentairemaker, televisiepresentator en onderwijsprofessional. Hij is gespecialiseerd in thema's als kansenongelijkheid en onderwijs. In zijn bootcamp voor het brein gaan we aan de slag met het belang van nieuwsgierigheid in het kader van burgerschapsvorming.

11

DE DENKSMEDERIJ

Thijs Ringelberg is filosoof, docent en trainer en beschouwt nieuwsgierigheid als de basis voor een betekenisvolle dialoog. Hoe stel je vanuit nieuwsgierigheid de juiste vraag? En hoe train je jouw perspectivische lenigheid? Ringelberg biedt tools voor gesprekstechnieken en maakt daarmee vaardigheden uit de socratische gespreksvoering toegankelijk voor een breder publiek.