10 tips voor een goed gesprek met politici

Goede gesprekken met raadsleden, wethouders en beleidsmedewerkers zijn van wezenlijk belang voor de culturele sector. Zeker op lokaal niveau is het persoonlijke contact vaak bepalend. Tegelijkertijd is het gesprek met beleidsmakers niet altijd eenvoudig. Het vraagt om een duidelijk verhaal en goede timing. De onderstaande tips kunnen helpen om alles uit een gesprek te halen. 

Voorbereiding 

  1. Breng focus aan in het onderwerp
    Niet elk gesprek hoeft alles te omvatten. Eén duidelijk thema of vraagstuk biedt houvast en voorkomt versnippering. Wat vraagt op dit moment om aandacht? En welk perspectief of besluit is wenselijk?
  2. Leg de verbinding met het publieke belang
    Gemeentelijk cultuurbeleid is gericht op het publieke belang. Benoem hoe de eigen (culturele) praktijk bijdraagt aan lokale opgaven: van sociale samenhang tot talentontwikkeling, van mentale gezondheid tot gebiedsontwikkeling. Lees ook onze inleg voor gemeenteraadsverkiezingen.
  3. Wees helder over het doel van het gesprek
    Is het gesprek bedoeld om kennis te maken, om een samenwerking voor te stellen of om beleidsruimte te agenderen? Hoe concreter het doel, hoe effectiever het gesprek.
  4. Denk vooraf na over het gewenste resultaat
    Wat zou het gesprek idealiter opleveren? Welke vragen mogen op tafel komen, welk vervolg zou passend zijn?
  5. Formuleer een uitnodiging die ruimte schept
    Een goede uitnodiging is helder over het onderwerp en interesse toont naar het perspectief van de ander. Dat schept een gelijkwaardige basis en geeft richting aan het gesprek.

Tijdens het gesprek 

  1. Maak het gesprek gedeeld eigendom
    Een goed gesprek is tweerichtingsverkeer. Het kan helpen om in het gesprek te benoemen: “Ik hoor graag hoe jij hiernaar kijkt. Laten we samen onderzoeken waar onze belangen elkaar raken.” Het klinkt wellicht wat formeel, maar het kan verbindend werken.
  2. Schets het kader aan het begin
    Spreek af hoe lang het gesprek duurt, wat het onderwerp is en wanneer het gesprek geslaagd is. Deze afspraken geven structuur en maken het gesprek effectiever.
  3. Durf het perspectief open te trekken
    Een verkennende vraag als ‘Wat zou er mogelijk zijn als cultuur meer ruimte kreeg binnen het sociaal domein?’ nodigt uit tot denken buiten de kaders. 
  4. Sluit af met een concreet vervolg
    Maak aan het einde van het gesprek duidelijk wie wat oppakt, en op welke termijn. Daarmee blijft het contact actief en doelgericht en het geeft je een reden om later nog eens contact op te nemen.
  5. Deel inzichten binnen het netwerk
    Wat in één gemeente werkt, kan andere gemeenten inspireren. Onderlinge kennisdeling versterkt de positie van de sector als geheel. Benieuwd naar de goede voorbeelden uit de provincie? Neem dan contact op met Plein C.

Goede gesprekken gewenst!  

Plein C ondersteunt culturele organisaties die lokaal het verschil maken. Bekijk onze agenda voor een overzicht van de bijeenkomsten en trainingen die Plein C organiseert. 

Vragen? Neem contact op met:

Plein C In Wit Klein7
Tomas Leijen

Adviseur Cultuureducatie

Deel deze pagina op social media