Hollandse Waterlinies

Voor de groepen 6 t/m 8 van het basisonderwijs is een nieuw lesprogramma ontwikkeld over het UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies. Tijdens dit lesproject ontdek je de unieke verhalen die bij de waterlinies horen. Leerlingen onderzoeken dat de waterlinies een slimme uitvinding zijn met water als bondgenoot en gaan op bezoek bij een fort of kasteel in je eigen culturele omgeving!

De Hollandse Waterlinies zijn al jaren het grootste geheim van Nederland. Het is een lang lint vol erfgoed dat door onze voorvaderen is bedacht om ons land te beschermen tegen de vijand, met water! Bijna twee eeuwen lang was het een onneembare barrière voor de vijand. Na de Tweede Wereldoorlog verloor de waterlinie zijn functie en raakte in vergetelheid. De afgelopen 25 jaar ontwaken de waterlinies steeds meer en is er van alles te ontdekken en beleven op de 96 forten, 6 vestigingen en 2 kastelen.

Bekijk op onderstaand kaartje welke forten en kastelen te bezoeken zijn voor het lesproject Hollandse Waterlinies.

Plaatje 3 Waterlinies

UNESCO Werelderfgoed 
De Hollandse Waterlinies, de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinies samen, zijn sinds 2021 samen UNESCO Werelderfgoed. Werelderfgoed kan een natuurgebied zijn dat nergens anders in de wereld terug te vinden is, een bouwwerk dat door mensen is gemaakt of een combinatie van deze twee. Werelderfgoed is niet per se mooi, maar altijd op een bepaalde manier uniek, van groot belang voor iedereen en onvervangbaar. Als iets UNESCO Werelderfgoed is, moeten we er met z’n allen voor zorgen dat deze plekken voor altijd blijven bestaan en dat het bijzondere verhaal doorgegeven wordt aan volgende generaties. Tijdens de laatste les van het lesproject ga je hier zelf mee aan de slag. Datgene wat jij bijzonder of uniek vindt aan de waterlinies, ga je doorvertellen aan anderen door erover te schrijven en tekenen!

Nieuw lesmateriaal 
Het lesproject is ontwikkeld voor groep 6 t/m 8 van het basisonderwijs. Het project bestaat uit vier lessen: twee voorbereidende digitale lessen in de eigen klas, de derde les is een bezoek aan een fort of kasteel van de Hollandse Waterlinies in de eigen omgeving en tot slot een afrondende digitale les in de eigen klas. Het online lesmateriaal is gratis te bekijken en geven en sluit goed aan bij thema’s als: erfgoed, burgerschap, geschiedenis, mens & maatschappij en water. Nieuwsgierig naar de online lessen, bekijk ze hier. Via onderstaande link vind je meer informatie over het lespakket en met welke forten je contact kunt opnemen voor een bezoek aan de waterlinies.

Beeldmateriaal HW 3

Het lesproject Hollandse Waterlinies is ontwikkeld door Studio Raap, in samenwerking met sitebureau Hollandse Waterlinies, Kunst Centraal en Landschap Erfgoed Utrecht.

Soort aanbod: gratis nieuw lesmateriaal

Vragen? Neem contact op met:

Noemi.Klein
Noëmi Mercks

Hoofd Cultuureducatie en Beleid

Deel deze pagina op social media