1001 verhalen

Uitgave: 2022 – 2e editie, achtste jaargang, nummer 30
Mensen en verhalen gaan hand in hand. Verhalen helpen ons om gebeurtenissen die we hebben meegemaakt met anderen te delen. Ze zorgen ervoor dat we in gesprek komen en elkaar beter leren kennen. Verhalen helpen ons te onthouden wat we belangrijk vinden. Ze vergroten onze kennis en verrijken ons wereldbeeld. Zo vormen verhalen het cement van onze samenleving. En daarom heeft deze Prikkels als thema ‘1001 verhalen’. De redactie ging op zoek en vond een enorme rijkdom aan verhalen die inspireren. Laat de verhalen maar stromen.
Klassefoto – Sahand Sahebdivani vertelt zijn verhaal
De Iraanse verteller Sahand Sahebdivani deelt zijn persoonlijke vluchtverhaal met groep 6 van IKC De Regenboog. De kinderen reageren verwonderd, geraakt en vol bewondering. Ze waarderen de combinatie van humor, interactie en muziek in zijn verhaal. Wat volgt is een intense beleving, waarin kinderen meevoelen met vluchtelingen én reflecteren op hun eigen familiegeschiedenissen. Een krachtig voorbeeld van hoe verhalen empathie, bewustzijn en verbinding creëren in het klaslokaal.
Essay – Elk kind zijn eigen verhaal (Bart Heeling)
Gedragsspecialist en SO-leerkracht Bart Heeling laat in een persoonlijk essay zien hoe verhalen van leerlingen in het speciaal onderwijs vaak ontstaan uit trauma en overlevingsdrang. Door kinderen ruimte te geven voor hun verhaal, met rust, humor en omdenken, ontstaat wederzijds vertrouwen. Heeling benadrukt het belang van écht luisteren en het loslaten van oordelen. Zijn essay raakt door de openheid en laat zien hoe verhalen kunnen helen en verbinding brengen, zelfs als woorden nog moeilijk zijn.
Shopping – Gi-Ga-Groene kinderboeken
Een selectie van prikkelende kinderboeken rond het thema natuur en klimaat. Van Anansi de spin tot Palmen op de Noordpool, elk boek vertelt op eigen wijze een verhaal over mens, dier en planeet. De boeken zijn ingedeeld op bouw en sluiten aan bij verschillende thema’s: avontuur, milieu, diversiteit en wetenschap. Deze boeken nodigen uit tot voorlezen, filosoferen en creatief verwerken – verhalen als ingang voor wereldverkenning.
In gesprek – Buiten de gebaande paden (Triple ThreaT)
Okrah Donkor en Nick Hoogendorp, oprichters van Triple ThreaT, delen hun persoonlijke verhaal en missie om jongeren via sport en cultuur nieuwe perspectieven te bieden. Opgegroeid in Schalkwijk, weten zij wat het betekent om zonder rolmodellen op te groeien. Via basketbal, muziek en coaching bouwen ze aan gemeenschappen waarin jongeren hun talenten kunnen ontwikkelen. Ze pleiten voor onderwijs dat ruimte maakt voor eigenheid, rolmodellen en nieuwe vormen van verbinding.
3 vragen over – De veerkracht van Oekraïne (kunstwerk van JR)
Aan de hand van het kunstwerk van JR – een gigantisch portret van een Oekraïens kind – worden drie filosofische vragen gesteld. Kan kunst een oorlog stoppen? Wat doet dit beeld met jou? Hoe kunnen wij via kunst reageren op conflict? Deze vragen nodigen leerlingen uit om via beeld en gesprek hun opvattingen te vormen, emoties te uiten en nieuwe verhalen te maken over hoop, solidariteit en veerkracht.
Mening – Verhalen van rolmodellen tellen
Twee leerkrachten delen hun visie op de stelling: “Verhalen van rolmodellen zijn belangrijker dan die van directe omgeving.” Eén stelt dat externe voorbeelden krachtige indruk maken en gesprekken verdiepen. De ander vindt juist dat herkenbare mensen in de eigen omgeving – ouders, grootouders – het verschil maken. Beide perspectieven onderstrepen dat verhalen krachtig zijn, maar pas echt gaan leven als ze binnen de leefwereld van het kind resoneren.
Missie geslaagd – Kunstcarrousel 1001 nacht (Basisschool De Tandem)
Op basisschool De Tandem in IJsselstein draait alles tijdens de Kunstcarrousel om het thema 1001 nacht. Kinderen, leerkrachten en ouders werken samen in discipline-overstijgende projecten met dans, drama, erfgoed en beeldende kunst. Kunstvakdocenten én ouders begeleiden de lessen. Het project versterkt de schoolbrede cultuur, bevordert talentontwikkeling en zorgt voor verbinding. Een inspirerend voorbeeld van hoe verhalen in co-creatie tot leven komen.
Achtergrond – De kracht van vertellen (Kamp Amersfoort)
Carla Huisman, vakdocent literatuur, werkt met kinderen in herinneringscentrum Kamp Amersfoort. Ze deelt hoe historische verhalen betekenis krijgen door goede verteltechnieken, interactie en zintuiglijke ervaring. Gidsen gebruiken tastbare voorwerpen, stille momenten en speltechnieken om verhalen over oorlog, dilemma’s en hoop invoelbaar te maken. Dit artikel laat zien dat erfgoed niet alleen iets is om te kennen, maar vooral om mee in gesprek te gaan – en ruimte te maken voor nieuwe verhalen.
Uitgelicht – De inclusieve klas (Bodine Romijn)
Bodine Romijn, docent en onderzoeker, pleit voor inclusief onderwijs waarin verhalen van alle kinderen vertegenwoordigd zijn. Ze benoemt het gebrek aan kennis en handvatten bij leerkrachten om met culturele diversiteit om te gaan. Inclusief onderwijs vraagt bewustwording, representatie en een open houding. Door verhalen van kinderen, ouders en culturen te benutten, ontstaat een klas waar verschillen geen last zijn, maar een bron van rijkdom.
Door hun ogen – Het verhaal van de Tijd (Agnesschool)
Vier leerlingen van de Agnesschool vertellen over hun deelname aan een schoolbreed project waarin dans, decorbouw, film en onderzoek samenkomen. Ze leren hoe ze via toneel, techniek en verbeelding verhalen kunnen vormgeven. De projecten stimuleren creatief denken, samenwerken en het serieus nemen van kinderlijke nieuwsgierigheid. Hun reflecties laten zien dat verhalen niet alleen verteld, maar ook beleefd en gemaakt worden – vanuit gevoel én fantasie.
Snelle les – 1001 verhalen in je eigen vertelkastje (Kamishibai)
Deze korte les draait om het maken van een eigen Kamishibai: een Japans verteltheater. Kinderen tekenen een reeks scènes en presenteren hun verhaal via een kartonnen kastje. De les combineert beeldend werken, vertellen en presenteren en biedt ruimte voor fantasie en samenwerking. Een laagdrempelige manier om verhalen tot leven te brengen in de klas, met grote impact.