Terugblik CmK3
Cultuureducatie met Kwaliteit: lessen uit het veld
Samen met het Fonds voor Cultuurparticipatie, het ministerie van OCW en onze partners in Noord-Holland werkt Plein C al jaren aan het landelijke programma Cultuureducatie met Kwaliteit (CmK). In de afgelopen vier jaar is daar veel moois uit voortgekomen; op scholen, in culturele instellingen en binnen lokale netwerken.
Het LKCA bundelde al deze ervaringen in een recente publicatie: een waaier aan praktijkvoorbeelden, inzichten en reflecties uit het hele land. De publicatie laat zien hoe breed gedragen en belangrijk het programma is en hoe het zich door de jaren heen heeft ontwikkeld.
Acht thema’s die het verschil maken
De 47 voorbeelden in de publicatie zijn heel verschillend, maar er zijn duidelijke gemene delers. Acht thema’s blijken telkens terug te komen in succesvolle aanpakken:
-
draagvlak binnen school en cultuursector;
-
een heldere en planmatige aanpak;
-
gerichte deskundigheidsbevordering;
-
samenhang tussen vakken en inbedding in het curriculum;
-
begeleiding en samenwerking met partners;
-
randvoorwaarden zoals tijd, ruimte en financiering;
-
verbinding met de culturele omgeving;
-
en het ontwikkelen van bruikbare instrumenten en methodieken.
Deze thema’s vormen samen het fundament onder duurzaam cultuuronderwijs.
Beleid in beweging
Dat cultuuronderwijs een wezenlijk onderdeel is van de ontwikkeling van kinderen en jongeren, wordt inmiddels breed erkend. In het programma CmK is daarom niet alleen aandacht voor wát we doen, maar ook hóe we dat doen. Van de eerste programmaperiode, waarin vooral werd geïnvesteerd in samenwerking en leerlijnen, groeide CmK uit tot een programma waarin kwaliteit, borging en netwerkvorming centraal staan.
De publicatie laat ook zien hoe beleidskeuzes doorwerken in de praktijk. Waar lag de nadruk in CmK II? En welke focus brengt CmK III met zich mee? Hoe zijn die keuzes lokaal vertaald? Het levert waardevolle inzichten op voor gemeenten, scholen, culturele instellingen en penvoerders.
Blik op de toekomst
Naast de verhalen uit CmK zoomt het LKCA ook uit. De afgelopen vier jaar waren er ook buiten het programma belangrijke ontwikkelingen in het onderwijs en in de buitenschoolse cultuureducatie. Denk aan meer aandacht voor kansengelijkheid, het sociaal domein en het versterken van de culturele infrastructuur.
De centrale vraag blijft: hoe zorgen we voor duurzame ontwikkeling? De bekende drieslag uit het advies van de Raad voor Cultuur en de Onderwijsraad (Leren, creëren, inspireren) blijft actueel. De publicatie biedt dan ook niet alleen een terugblik, maar vooral inspiratie voor de volgende stap.