Op woensdag 13 november organiseert Plein C in samenwerking met de HAN Pabo Academy, Kunst Centraal, Marnix Onderwijscentrum, Mocca en Cultuur Oost de allereerste alumni bijeenkomst voor cultuurbegeleiders. Met het thema ‘cultuureducatie in verbinding’ bieden we je gelegenheid om elkaar als cultuurbegeleiders (opnieuw) te ontmoeten, en dagen we je uit om nieuwe verbindingen in cultuuronderwijs te verkennen.
Keynote van Merlijn Twaalfhoven
Het programma start met een keynote van Merlijn Twaalfhoven. Met de woorden ‘In ieder schuilt een kunstenaar. Als we onze krachten bundelen, kunnen we het verschil maken’, vertelt Merlijn Twaalfhoven over de WHY van kunst- en cultuureducatie.
Al tijdens zijn opleiding als componist aan het Conservatorium van Amsterdam bracht hij zijn muziek op ongewone plekken. Na talloze muziek- en theaterprojecten in steden, wijken, conflictgebieden, vluchtelingenkampen en in de natuur ziet hij zichzelf nu als creatief onderzoeker van complexe maatschappelijke problemen.
Hij heeft The Turn Club opgericht in 2017 om urgente vraagstukken aan te pakken met een kunstenaars mindset. Hij zocht naar verschillende manieren om bestaande grenzen tussen genres en stijlen, maar ook tussen bevolkingsgroepen en culturen, te doorbreken en nieuwe verbindingen te leggen.
Hij ontving in 2011 een UNESCO-award en was genomineerd voor de Amsterdam Prijs voor de Kunst. In zijn boek ‘Het is aan ons’ laat hij zien hoe elk van ons een kunstenaars mindset kan activeren. Elementen daaruit zijn waarnemen – voelen – denken – maken. Aspecten die ook een rol van betekenis kunnen spelen bij goed cultuuronderwijs. Je moet het doen!
Forumgesprek
Vervolgens leidt Jos Bol het forumgesprek over de WHAT en HOW van goed cultuuronderwijs met Sanne Scholten vanuit haar rol in de PO raad, Chantal de Bonth als manager Cultuureducatie van het LKCA, Astrid Rass van Cultuurprofielscholen en Anne-Marie Dennissen, cultuurcoach en bovenschools cultuurcoördinator bij schoolbestuur Kans-en-Kleur uit Wijchen.
Deelsessies en informatiemarkt
Tenslotte zijn er diverse deelsessies en momenten om collega cultuurbegeleiders te ontmoeten en de informatiemarkt te bekijken. Je hebt keuze uit verschillende deelsessies die gericht zijn op de praktijk van cultuuronderwijs. Er zijn deze middag twee rondes met deelsessies van elk drie kwartier:
- toolbox cultuureducatie, Lisan Strijbosch en Debora Heijne
- toolbox dans en procesgerichte didactiek, Maartje Man en Sam Bergsma
- kunstenaarsmindset in de klas, Suzan Lutke
- de rol van een schoolbestuur mbt cultuuronderwijs, Astrid Rass e.a.
- verbinding van burgerschap met cultuuronderwijs, Pien de Meijer
Bij aankomst op 13 november kun je een keuze maken.