De Beweging

Ben jij leerkracht, kunstdocent, educator, of op een andere manier betrokken bij cultuur en onderwijs? Sluit je dan aan bij De Beweging, hét netwerk voor cultuurprofessionals!  
 
Graag komen we met zijn allen in beweging voor goed cultuuronderwijs. Dat doen we op 15 december aanstaande. We hebben weer een bijzondere en vooral inspirerende, bijeenkomst samengesteld.

Creativiteit is een grote kracht, die we nodig hebben om met alle veranderingen om te kunnen gaan. (…) Het omgaan met deze complexe en veranderende wereld vraagt om een sterke culturele en creatieve sector.

Citaat: Staatssecretaris Uslu, De kracht van creativiteit: cultuur midden in de samenleving, november 2022.

De kracht van creativiteit: Op naar een toekomstbestendige generatie 
In de brief van de staatssecretaris staat het ook. We hebben onze makers en creatieve denkers hard nodig om onze wereld toekomstbestendig te maken. De maatschappelijke vraagstukken worden steeds complexer en vragen een andere aanpak. Sector- en vakoverstijgend, multidisciplinair.

Maar hoe creëren we zo’n toekomstbestendige generatie? Door kinderen van jongs af aan een leeromgeving te bieden waar zij leren hun makerschap, burgerschap en creativiteit te gebruiken. Cultuuronderwijs in samenhang met andere vakken is bij uitstek de plek om hiermee te experimenteren en van elkaar te leren: een toolkit voor de toekomst. 

 

15 december

De Beweging online

Tijdens deze online bijeenkomst laten we ons inspireren door De Mokum Maakcoalitie met haar aanpak binnen Amsterdam, Fix Maakonderwijs voor basisscholen in de regio IJmond en Teylers Museum met hun nieuwste programma rondom burgerschap, identiteit en solidariteit. 

Het programma is van 15.30 tot 17.00 uur en is bedoeld om te informeren, inspiratie op te doen en andere geluiden te horen. Samen reflecteren op onze werkwijze, om het vervolgens nét een tikkie anders te gaan doen. De bijeenkomst wordt geleid door Rinske Wels.

Met de nieuwe energie die dit oplevert, zet jij anderen in beweging: in je eigen organisatie én op school. Het online bijwonen van deze bijeenkomst is gratis.

 

Mokum Maakcoalitie is ontstaan vanuit Maakplaats 021 en is een samenwerkingsverband van de OBA (initiatiefnemer en coördinator), Waag Futurelab, Pakhuis de Zwijger, Hogeschool van Amsterdam, NEMO Science Museum, Cinekid, The Beach, Designathon Works, Lekkersamenklooien, NewTechKids, Cultura Nederland, Next Nature en de W&T kennismakelaars van STO Amsterdam. “Samen nemen we onze verantwoordelijkheid om een leeromgeving te creëren waar alle jonge Amsterdammers hun creatieve, sociale, culturele, digitale en techn(olog)ische vermogens kunnen ontwikkelen”.

FIX Maakonderwijs is een nieuw lesprogramma op het snijvlak tussen kunst en technologie voor het basisonderwijs in de IJmond. Het spreekt nieuwsgierigheid en verwondering aan, stelt kinderen in staat te ontdekken en te onderzoeken, kritisch te kijken en te bevragen, en te maken; het stimuleert verbeeldingskracht, technische skills, creatieve ideevorming en samenwerking. Initiatiefnemers zijn Centrum voor de Kunsten Beverwijk en Cultuurhuis Heemskerk. Samenwerkingspartner is Techport.

Teylers Museum is het eerste en oudste museum van Nederland, genoemd naar Pieter Teyler. Hierin komen onderwerpen als Kunst, Wetenschap, Technologie én Burgerschap onder één dak samen. Het is opgericht vanuit de gedachte dat dit voor iedereen toegankelijk zou moeten zijn. Binnen dit kader zijn er verschillende programma’s ontwikkeld voor alle niveaus uit het onderwijs.

Logo De Beweging Website

De volgende live bijeenkomst van De Beweging vindt plaats op 13 april 2023.
Ben jij benieuwd naar de voorgaande edities van De Beweging? 

Voor: Iedereen werkzaam in, of betrokken bij, cultuureducatie in NH
Datum: 15 december 22
Locatie: Online bijeenkomst
Tijdsduur: 1,5 uur
Soort aanbod: Bijeenkomst
Kosten: Gratis

Vragen? Neem contact op met:

Babette Introductie Foto
Babette van Harsselaar

Adviseur Cultuureducatie

Deel deze pagina op social media

Meld je aan voor de nieuwsbrief over De Beweging