Als leerkracht/VTS-gespreksleider leer je je bekwamen in een andere rol. Je leert beter waarnemen en kritisch denken, betere mondelinge taalvaardigheden en draagt actief bij aan een betere sfeer in de groep doordat leerlingen leren met respect naar elkaar te luisteren. Je hoeft geen kennis van kunst te hebben om een VTS-gesprek te leiden. De gesprekstool die je hanteert kun je ook op andere momenten toepassen.
Door vaker te werken met VTS, bouwen mensen een visuele bibliotheek op waardoor ze steeds beter betekenis leren geven aan kunst.
Inhoud training voor individuele leerkrachten
Dag 1: je maakt kennis met de ontstaansgeschiedenis van de VTS en de elementen waaruit een VTS-gesprek is opgebouwd en je oefent in het voeren van een VTS gesprek in kleine groepjes. Indien mogelijk in een museum of anders met projecties op school. Elke deelnemer faciliteert een VTS-gesprek onder begeleiding van een VTS-coach. Na afloop reflecteer je samen met de groep op je ervaringen.
Dag 2: je verdiept je verder in de rol en vaardigheden van de gespreksleider en oefent en reflecteert onder leiding van een VTS coach.
Na afloop heb je voldoende inzicht gekregen en ervaring opgedaan om met vertrouwen aan de slag te gaan met het faciliteren van VTS gesprekken in je eigen praktijk.