VTS - Visual Thinking Strategies

Visual Thinking Strategies (VTS) is een methode in opmars. Geen wonder, want het is een laagdrempelige manier om samen over kunst te praten. In een VTS-gesprek nodig je kinderen uit om op een open en gestructureerde manier te kijken naar en te denken over kunstwerken, ze leren betekenis geven aan wat ze zien.

Leerlingen ontwikkelen verder vaardigheden als luisteren, kritisch denken en (visuele) geletterdheid. Ze worden zich bewust van hun eigen kijk- en denkproces en ondervinden dat iedereen anders kijkt. Elke observatie doet ertoe, er is geen goed of fout.

De gespreksleider is geen bron van kennis maar faciliteert het gesprek volgens een vast patroon met open vragen. De open vragen prikkelen om zonder oordeel waar te nemen. Ellie van den Bomen (VTS Nederland) vertelt:

Het gaat om samen naar betekenissen zoeken en met respect luisteren naar elkaars verhalen over een kunstwerk. Om je mening uit te stellen of bij te stellen.

Als leerkracht/VTS-gespreksleider leer je je bekwamen in een andere rol. Je leert beter waarnemen en kritisch denken, betere mondelinge taalvaardigheden en draagt actief bij aan een betere sfeer in de groep doordat leerlingen leren met respect naar elkaar te luisteren. Je hoeft geen kennis van kunst te hebben om een VTS-gesprek te leiden. De gesprekstool die je hanteert kun je ook op andere momenten toepassen. 

Door vaker te werken met VTS, bouwen mensen een visuele bibliotheek op waardoor ze steeds beter betekenis leren geven aan kunst.

Onderdelen van de training zijn:

  • Twee studiedagen (2 x 6 uur)
  • Twee keer co-teaching in de klas per groep
  • Twee keer een reflectiebijeenkomst met het team

Deze officiële basistraining VTS wordt goedkoper aangeboden voor € 500,- p.p. (i.p.v. € 590,- p.p.)  door de financiële bijdrage Cultuur met Kwaliteit (CmK).*

In-company training Visual Thinking Strategies (VTS)

De VTS-training kan op maat gegeven worden, dus ook mogelijk als teamtraining In-company. Neem hiervoor contact met ons op.

 

Voor: Cultuurprofessionals en leerkrachten
Datum: Op aanvraag
Tijdsduur: 2 x 6 uur
Soort aanbod: Training
Kosten: € 500,-

Vragen? Neem contact op met:

Marijn Profielfoto
Marijn Ruiter

Coördinator Trainingen & Officemanager

Deel deze pagina op social media

*Bij deelname aan een CmK project Noord-Holland. PPO financiert ontwikkelplannen voor iedereen die werkzaam is in de creatieve of culturele sector. Zowel voor werknemers als ZZP’ers dus. Kijk op PPO of je ook recht hebt op kostenvergoeding.

Plein C is CRKBO (Centraal Register Kort Beroepsonderwijs) geregistreerd. Op de producten en diensten van Plein C zijn de Algemene Voorwaarden van toepassing. Hierin staat ook de klachtenprocedure omschreven. Plein C heeft sinds januari 2016 de culturele ANBI status. 

Ontvang het laatste nieuws over cultuur en onderwijs