Terugblik De Beweging juni 2023

09 Jun 2023

We zijn geraakt, geïnspireerd en verwonderd tijdens De Beweging van 9 juni in de Tolhuistuin dankzij de sprekers én dankzij alle aanwezigen. 

De middag stond in het teken van Maakkracht: de kracht om de wereld naar je hand te durven zetten, om iets in beweging te zetten zonder dat je precies weet wat de uitkomst is en hoe je vanuit jouw rol kunt bijdragen. Want in iedereen schuilt een maker!

We kijken terug op een geslaagde middag, bedankt Rosan Kocken (gedeputeerde provincie Noord-Holland), Jetske van Oosten (key-note spreker), Jurgen Bey (Waterschool), Arida Bandringa (Next Nature Academy), Matilde Boelhouwer (Insectology: Food for Buzz) en Fides Lapidaire (dagvoorzitter).

Bekijk hieronder de foto's van deze dag.

Plein C De Beweging 2023 Studio Rutger Vos 6274
Plein C De Beweging 2023 Studio Rutger Vos 6409
Plein C De Beweging 2023 Studio Rutger Vos 8745
Plein C De Beweging 2023 Studio Rutger Vos 9049
Plein C De Beweging 2023 Studio Rutger Vos 9217
Plein C De Beweging 2023 Studio Rutger Vos 0063

Creativiteit is een grote kracht, die we nodig hebben om met alle veranderingen om te kunnen gaan. (…) Het omgaan met deze complexe en veranderende wereld vraagt om een sterke culturele en creatieve sector

Plein C De Beweging 2023 Studio Rutger Vos 0266
Plein C De Beweging 2023 Studio Rutger Vos 0398
Plein C De Beweging 2023 Studio Rutger Vos 0810
Plein C De Beweging 2023 Studio Rutger Vos 9633
Plein C De Beweging 2023 Studio Rutger Vos 8291
Plein C De Beweging 2023 Studio Rutger Vos 9229

De bron van verandering ligt niet in de maakbaarheid van de wereld, maar schuilt in de mens zelf: in zijn of haar maakkracht

Plein C De Beweging 2023 Studio Rutger Vos 0719
Plein C De Beweging 2023 Studio Rutger Vos 0534
Plein C De Beweging 2023 Studio Rutger Vos 0774
Plein C De Beweging 2023 Studio Rutger Vos 1248
Plein C De Beweging 2023 Studio Rutger Vos 1181
Plein C De Beweging 2023 Studio Rutger Vos 1172

We hoeven kinderen niet klaar te maken voor de veranderende maatschappij, zij zijn al lang de maatschappij

Plein C De Beweging 2023 Studio Rutger Vos 9917
Plein C De Beweging 2023 Studio Rutger Vos 9733
Plein C De Beweging 2023 Studio Rutger Vos 1484

De Beweging 2023

Maakkracht: De creatieve denkkracht van kunstenaars inzetten om antwoorden te vinden op complexe vraagstukken waar geen kant en klare oplossingen voor zijn. Daarover ging in 2023 De Beweging.

Of het nou gaat om het zoeken naar antwoorden op de woningcrisis, klimaatverandering, het zoeken naar nieuwe en duurzame voedingsmiddelen. Wat kan er ontstaan als kunst, wetenschap, technologie samenkomen wanneer we de noodzaak tot verandering voelen? En hoe geef je dit een plek in cultuuronderwijs?

Jetske Van Oosten

Key-Note: Jetske van Oosten

Niemand minder dan Jetske van Oosten (architect, filosoof en deskundige in het ontwerpen van verandering) is onze keynote spreker. Als lid van de Sociaal Creatieve Raad adviseert zij overheden en onderwijsinstellingen. Daarnaast is ze co-auteur van het boek Maakkracht en kent zij de kracht van kunst en cultuur, als innovator binnen complexe problemen, als geen ander.

Fides

Dagvoorzitter: Fides Lapidaire

Social Designer  Fides Lapidaire  is onze dagvoorzitter. Zij biedt onverwachte invalshoeken op complexe maatschappelijke vraagstukken. Ze durft het niet te snappen, kijkt waar je niks denkt te vinden en legt nieuwe vragen bloot. Aan deze nieuwe invalshoeken koppelt ze een ervaring, waardoor ze door beleving en beweging brengt.

Waterschool
Next Nature Academy
Bij 1
Jurgen Bey Studiomakkink&Bey Fotograaf Liza Wolters

Inspiratiesessies

Jurgen Bey vertelt over het project Waterschool. Een ontwerpend onderzoek naar de mogelijkheden van het oprichten van een school die draait om water en dit uitdrukt in haar architectuur, interieur en curriculum. Een filosofie waar de school als lerend landschap wordt gezien, die gebouwd en gedragen wordt door de gemeenschap waarin de school staat. Het project Waterschool is diverse keren wereldwijd tentoongesteld.

Arida Bandringa

Arida Bandringa van Next Nature Academy laat kinderen en jongeren, middels lessen op school en met installaties, de mogelijkheden van technologie op ons dagelijks leven zien: Technologie als onze tweede natuur. Next Nature Academy daagt je uit aan de slag te gaan met nieuwe perspectieven voor de toekomst. Zet je oude ideeën en denkkaders overboord en stel je een wereld voor waarin biologie en technologie elkaar versterken en in balans houden. Tijdens de workshop ga je aan de slag met toekomstdenken aan de hand van één van de speculatieve design projecten van Next Nature. Hoe ziet jouw gewenste toekomst eruit?

CP 2155 2

Matilde Boelhouwer is aanstormend ontwerptalent. Met haar werk Insectology: Food for Buzz, bestudeerde ze het gedrag van insectenpopulaties en ontwierp kunstmatige bloemen die altijd bloeien. Een oplaadstation voor insecten in een omgeving waar voor hen niks te halen valt. Matilde was prijswinnaar bij de Dutch Design Awards van 2020.