Het MBO is in beweging

13 Sep 2024

Ontwikkeling Proeftuin Cultuurcoördinator mbo van start

De Proeftuin Cultuurcoördinator MBO (CCMBO) is officieel van start gegaan. In deze pilot schrijven elf deelnemers onder begeleiding een cultuurbeleidsplan voor hun eigen college. Zij vertalen hun persoonlijke leer- en ontwikkelwensen in concrete stappen om cultuureducatie stevig te verankeren in het mbo. Uiteindelijk leidt de Proeftuin met input van de deelnemers tot een definitieve CCMBO-training die landelijk ingezet kan worden.

De groep deelnemers bestaat uit (recent aangestelde) cultuurcoördinatoren van het ROC van Amsterdam en Flevoland (ROCvAF: Amsterdam, Hilversum, Haarlemmermeer en Amstelland) en het Mediacollege van Amsterdam. Het komende jaar doen zij praktijkgerichte kennis op die ze direct inzetten om cultuureducatie binnen hun colleges te versterken. Tijdens de eerste bijeenkomst spraken zij vol passie over hun ambitie om studenten in aanraking te laten komen met kunst en cultuur.

Met de MBO Cultuurkaart kunnen scholen culturele activiteiten op een laagdrempelige manier toegankelijk maken voor een brede groep studenten. De proeftuin, die zich de komende maanden verder zal ontwikkelen, speelt in op de groeiende behoefte om cultuur een vaste plek te geven binnen het mbo-curriculum.

In het mbo zelf ontbreekt een algemeen kunstvak en de aanwezigheid van een cultuurcoördinator is zeldzaam. Dit vraagt om maatwerk en een aanpak die varieert per instelling, vestiging en opleiding. De proeftuin gebruikt elementen van de trainingen Interne Cultuurcoördinator voor het po (ICC) en voor het vo (CCVO). Deze trainingen zijn ontwikkeld door experts uit provinciale cultuureducatie organisaties en landelijk gecertificeerd door LKCA.

CCMBO Nieuwsbericht