De Beweging 2023

Maakkracht: De creatieve denkkracht van kunstenaars inzetten om antwoorden te vinden op complexe vraagstukken waar geen kant en klare oplossingen voor zijn. Daarover gaat dit jaar De Beweging.

Of het nou gaat om het zoeken naar antwoorden op de woningcrisis, klimaatverandering, het zoeken naar nieuwe en duurzame voedingsmiddelen. Wat kan er ontstaan als kunst, wetenschap, technologie samenkomen wanneer we de noodzaak tot verandering voelen? En hoe geef je dit een plek in cultuuronderwijs?

Programma

vrijdag 9 juni 2023 | Tolhuistuin Amsterdam | 13.00 - 17.30 uur

12.30    Inloop
13.00    Opening door Rosan Kocken
13.15    Key-Note
14.00    Inspiratiesessie ronde 1
15.00    Inspiratiesessie ronde 2
16.00    Plenair gesprek
16.30    Borrel
17.30    Einde

* Rosan Kocken is gedeputeerde van de provincie Noord-Holand voor o.a. cultuur & erfgoed.

Jetske Van Oosten

Key-Note: Jetske van Oosten

Niemand minder dan Jetske van Oosten (architect, filosoof en deskundige in het ontwerpen van verandering) is onze keynote spreker. Als lid van de Sociaal Creatieve Raad adviseert zij overheden en onderwijsinstellingen. Daarnaast is ze co-auteur van het boek 𝗠𝗮𝗮𝗸𝗸𝗿𝗮𝗰𝗵𝘁 en kent zij de kracht van kunst en cultuur, als innovator binnen complexe problemen, als geen ander.

Fides

Dagvoorzitter: Fides Lapidaire

Social Designer  Fides Lapidaire  is onze dagvoorzitter. Zij biedt onverwachte invalshoeken op complexe maatschappelijke vraagstukken. Ze durft het niet te snappen, kijkt waar je niks denkt te vinden en legt nieuwe vragen bloot. Aan deze nieuwe invalshoeken koppelt ze een ervaring, waardoor ze door beleving en beweging brengt.

Waterschool
Next Nature Academy
Bij 1
Jurgen Bey Studiomakkink&Bey Fotograaf Liza Wolters

Inspiratiesessies

Jurgen Bey vertelt over het project Waterschool. Een ontwerpend onderzoek naar de mogelijkheden van het oprichten van een school die draait om water en dit uitdrukt in haar architectuur, interieur en curriculum. Een filosofie waar de school als lerend landschap wordt gezien, die gebouwd en gedragen wordt door de gemeenschap waarin de school staat. Het project Waterschool is diverse keren wereldwijd tentoongesteld.

Arida Bandringa

Arida Bandringa van Next Nature Academy laat kinderen en jongeren, middels lessen op school en met installaties, de mogelijkheden van technologie op ons dagelijks leven zien. Onder andere als het gaat om het ontwikkelen van de voedingsmiddelen van de toekomst. Wat gebeurt er als je je fantasie en verbeeldingskracht met de nieuwste technologische snufjes combineert? Technologie als onze tweede natuur. 

CP 2155 2

Matilde Boelhouwer Is aanstormend ontwerptalent. Met haar werk Insectology: Food for Buzz, bestudeerde ze het gedrag van insectenpopulaties en ontwierp kunstmatige bloemen die altijd bloeien. Een oplaadstation voor insecten in een omgeving waar voor hen niks te halen valt. Matilde was prijswinnaar bij de Dutch Design Awards van 2020.