Talent Boost

Met de pilot Talent Boost zetten we in op gelijke kansen voor talentontwikkeling door amateurkunstgroepen onderdeel te maken van het leerecosysteem. Amateurkunstgroepen en cultuurclubs, dus: koren, verenigingen, zelfstandige kunstenaars die lesgeven aan amateurs (denk aan: dansscholen, ateliers etc.) en cultuurmakers worden uitgenodigd mee te doen aan de pilot Talent Boost. Of je nou een harmonieorkest bent met een grote jeugdafdeling die nog meer leden zoekt of een seniorenkoor die graag eens samen met de jeugd wil zingen, deze pilot is voor jou! Voor dansdocenten die graag een choreografie met de jeugd willen maken, kunstenaars met een atelier die graag les willen geven aan kinderen en jongeren, beatmakers, free runners… als je aan kunst en cultuur doet en je passie graag overdraagt aan de jeugd, is deze pilot iets voor jou!

TALENTBOOST FLYER ONDERWIJS

Deze pilot dient twee doelen:
1. We willen de jeugd kennis laten maken met het kunst- en cultuuraanbod in de buurt zodat ze hun eigen talenten kunnen ontdekken en nieuwe kunst leren kennen;
2. We willend e amateurkunstgroepen en cultuurmakers met elkaar kennis laten maken en verbinden aan de jeugd in hun buurt.

Hoe doen we dat?
Dat doen we in drie fases:
Fase 1: september t/m november 2024: we halen bij de cultuurmakers en amateurkunstclubs op wat ze de jeugd te bieden hebben en wat ze nodig hebben om nog beter aan te sluiten bij de jeugd. We werven kunstprofessionals die de amateurkunstgroepen kunnen ondersteunen. De kunstprofessionals bereiden met de clubs workshops voor de jeugd voor. Bijvoorbeeld: met de koren gaan de professionals aan de slag om een aansprekende zangworkshop voor kinderen voor te bereiden, met de dansscholen wordt een choreografie gemaakt en met de muziekverenigingen wordt gekeken naar een muziekstuk. Dit zijn maar voorbeelden: tussen september en november wordt er gekeken wat de clubs die zich aanmelden nodig hebben. Er is budget en het is aan de clubs om aan te geven waar dit precies aan uitgegeven moet worden.

Fase 2: workshops voor de jeugd: bij de amateurclubs in huis of in de scholen worden 6 tot 8 weken lang workshops gegeven aan de jeugd. De kunstprofessionals uit fase 1 begeleiden hierbij. In de workshops werken we toe naar een eindvoorstelling.

Fase 3: eindvoorstelling. In de workshops is gewerkt aan een muziekstuk, choreografie, zang, acrobatiek etc. en dit alles komt samen in één spetterende eindvoorstelling waar amateurkunstclubs en de jeugd samen schitteren op het podium.

Waar en wanneer vindt het plaats?
Planning Den Helder:

  • bijeenkomst met voorbereiding van de workshops: 19 november
  • workshopweken voor de jeugd: maart t/m april 2025
  • eindvoorstelling: 8 mei 2025

Planning Zaanstad (Krommenie-Assendelft):

  • kick off: 2 oktober, inloop 18.15 uur met een broodje, programma 18.30 - 20.00 uur in De Bieb, Heiligeweg 170 in Krommenie.
  • bijeenkomst met voorbereiding van de workshops: 13 november
  • workshopweken voor de jeugd: maart t/m april 2025
  • eindvoorstelling: 11 en 18 april mei 2025

Wat krijg je als club?
Als amateurkunstgroep of lokale maker krijg je:

  • Budget voor materialen (dit kun je aanvragen, bijvoorbeeld voor muziekinstrumenten, kostuums etc.);
  • Ondersteuning van een lokale kunstprofessional bij de workshops voor de jeugd en de voorbereiding van de eindvoorstelling (dit kan ook naar eigen keuze zijn, bijvoorbeeld voor een dirigent);
  • Organisatie van de eindvoorstelling;
  • Podium en zichtbaarheid in de pers;
  • Professionele fotoshoot.

Wat vraagt het van de club?
Passie om samen te werken met de jeugd;
De zin en de wil om aan een vernieuwd repertoire te werken;
Tijd voor een generale repetitie.

Den Helder

19/11 + 23/5

Zaanstad

25/9 + 13/11 + 13/5

Voor: Cultuurclubs in Noord-Holland
Datum: o.a. 2 okt
Locatie: Den Helder & Zaanstad

Vragen? Neem contact op met:

Jessica.Klein
Jessica van der Sluis

Adviseur Cultuureducatie & Cultuurparticipatie

Deel deze pagina op social media