Waar betalen we het van? 

Ben je een amateurkunstvereniging, culturele stichting of cultuurmaker? Dan vraag je je misschien af waar jouw club jullie werk van kan betalen. Op deze pagina geven we graag tips over de mogelijkheden rondom fondsenwerving. En met fondsenwerving bedoelen we al die manieren om aan geld te komen voor jouw kunstgroep: via vermogensfondsen, crowdfunding, sponsoring of grote donaties.  

Wil je gericht advies? Stuur dan een mail naar adviseur Jessica van der Sluis.

Projectplan Foto

Een projectplan schrijven & fondsenwerving 

Als je een fondsaanvraag gaat doen, moet je een projectplan schrijven. Hoe schrijf je een plan dat iedereen kan volgen, waar de artistieke kwaliteit tastbaar in wordt, en waar je aansluit bij doelen van jezelf, overheden, samenwerkingspartners en de financier? Bekijk via de link hieronder ons informatieboekje.

 

Welk fonds er vervolgens geschikt is voor jouw organisatie is een vraag waar Plein C graag over meedenkt. We noemen er hier drie, maar zo zijn er nog veel meer lokale, provinciale en landelijke fondsen:

1. VSB: de regeling “amateurkunstimpuls” is een laagdrempelige manier van aanvragen. Maar ook de andere regelingen van VSB zijn vaak passend bij de kunst in de vrije tijd.

2. FCP: dit fonds zet in op ondersteuning van de kunst in de vrije tijd, zoals via deze regeling. 

3. Cultuurfonds: dit fonds heeft ook een overzicht van de fondsen op naam die zij beheren.

Sponsoring Foto

Sponsoring 

Sponsoring kan een kans zijn voor jouw amateurkunstgroep om extra inkomsten, communicatie, kennis en netwerken te genereren. Sponsoring biedt een kans voor (lokale) bedrijven om met hun doelgroep te communiceren, merkbekendheid te vergroten en hun naam te verbinden aan positieve, maatschappelijke en culturele initiatieven. In dit informatieboekje hebben we tips verzameld over sponsoring voor amateurkunstgroepen.

Crowdfunding Foto

Crowdfunding 

Naast het aanvragen van extra subsidies of fondsen zijn er ook andere mogelijkheden om jouw club financieel gezond te houden, waaronder crowdfunding. In deze informatieflyer leggen we uit wat crowdfunding is én geven we je de belangrijkste tips en tricks.  Neem vooral ook een kijkje op voordekunst.nl dit is een handig platform met daarachter een team dat je goed ondersteunt met het opzetten van jouw crowdfundingsactie.