Interview José Enthoven

In gesprek met José Enthoven, lid van de Beemsters Fanfare en mede-initiatiefneemster van het ‘Nieuw Talent Orkest’.

Al twintig jaar is José lid van de Beemsters Fanfare. Als tenorsaxofoon speler is zij niet alleen enthousiast muzikante, ook vervult ze de PR-functie in het bestuur van de Fanfare. José is één van de initiatiefnemers van het project ‘Nieuw Talent Orkest’.

Foto's: de Beemsters Fanfare in actie.

Beemstersfanfare1
Beemstersfanfare2

Vanaf haar negende speelt José al bij de Beemsters Fanfare. Dit doet zij overigens niet alleen, haar hele familie is muzikaal aangelegd. Als klein meisje ging zij met haar ouders mee naar concerten en tijdens haar haar studie Technische Geneeskunde bleek de fanfare een fijne plek voor steun en ontspanning. Een repetitie na een drukke dag zorgde er altijd voor dat zij weer ontspannen naar huis ging. Zo is de Beemsters Fanfare niet alleen haar uitlaatklep, maar ook haar familie.

Wat is het project ‘Nieuw Talent Orkest’, wat houdt het in?
Begin dit jaar zijn we begonnen met het project ‘Nieuw Talent Orkest’. Dit komt oorspronkelijk uit Friesland, namelijk van het Nij Talint Orkest. In tien weken tijd leren mensen een instrument bespelen. Of je nou nog nooit muziek hebt gemaakt, van instrument wilt wisselen of weer wilt beginnen. Iedereen is welkom!

Aan de hand van video’s en door repetities leren zij spelen met het orkest. Wij hebben voor dit project de handen ineengeslagen met Ilpendam’s fanfare, zij hebben namelijk dezelfde dirigent. Zo wisselen wij onderling repetities van elkaar af. Er zitten ook kosten aan het project verbonden, die delen wij ook met Ilpendam’s fanfare.

Hoe zijn jullie dit project gestart? Was er vraag naar in de gemeente?
Aangezien wij het project samen met Ilpendam’s fanfare doen hebben we promotie voor het project gemaakt in de Beemster én in Ilpendam. We hebben hier veel werk aan besteed, onder andere door flyers en posters te verspreiden. Om het project te mogen starten waren er minimaal 10 deelnemers nodig. Met onze 23 aanmeldingen is dat dus ruimschoots gelukt. We hebben nog één repetitie te gaan en dan is het concert!

Hoe bevalt het project tot nu toe?
Goed! De eerste repetitie was voor sommige deelnemers heel spannend, maar het is prachtig om te zien wat ze in zo’n korte tijd leren. De deelnemers waren al vanaf het begin enthousiast en dat straalt uiteraard ook op ons en de vereniging af.

Welke inzet vraagt het van de vereniging?
Het project eist natuurlijk best wel wat van de leden. Gelukkig was het enthousiasme van de repetities zo aanstekelijk, dat ook de overige leden steeds meer bij het project zijn betrokken.

De kosten van het project halen wij er nog niet helemaal uit, maar wij verwachten op langere termijn meer lidmaatschappen terug te zien. Verder vinden wij het belangrijk om vernieuwing te behouden, nieuwe instroom van leden te krijgen en vooral ook jongere mensen aan te trekken. Dit project heeft daar nu al effect op. Een mooi voordeel is dat de Beemsters Fanfare nu al meer naamsbekendheid gekregen. We hadden laatst een concert waar een groter publiek dan normaal op af is gekomen.

Bij welke behoefte sluit het aan bij de geïnteresseerde deelnemers?
Sommigen waren nieuwsgierig, speelden al wat langer een instrument en hadden een laagdrempelige stap naar een orkest nodig. Anderen waren nog niet zeker genoeg van hun spel of hadden lang geleden gespeeld en zochten een manier om die hobby weer op te pakken. Er zijn ook een paar deelnemers die nog nooit een instrument hebben gespeeld. Een deel daarvan is super enthousiast en overwegen ook lessen te nemen. Dat juichen wij natuurlijk enorm toe!

Spelen de gemeente of andere ondersteuners een rol binnen dit project?
Wij hebben meerdere subsidies aangeschreven voor het project. Hiervan zijn er twee toegekend, namelijk van het VSB Fonds en de Rabobank. Dat is superfijn, maar dat dekt het niet volledig. Er liggen dus nog best wel wat kosten bij de vereniging zelf. Het helpt enorm als gemeentes of andere sponsoren daar financieel aan bijdragen. Ook het meehelpen met promotie van het project door diverse media en organisaties is erg welkom. Dit is tenslotte een project vóór de samenleving!

Welke samenwerking zie je in het project met culturele instellingen?
We doen vaak concerten met gastoptredens van een band of zangers. Afgelopen jaar deden we er zelfs een stukje theater bij. Deze samenwerkingen zijn erg waardevol en vinden wij heel tof. Ook andere zaken, zoals het beschikbaar maken van een repetitieruimte of een concertzaal helpt ons enorm.  

Welke tips heb je voor andere verenigingen?
Pak dit project met beide handen beet en ga ervoor! Het vergt tijd en draagvlak binnen je vereniging, maar het is ontzettend waardevol. Zorg dat je goeie promotie maakt en kijk ook vooral of iedereen in je verenging mee wilt doen. Zoals ik al zei werkte het enthousiasme bij ons echt aanstekelijk. Je wilt mensen enthousiast maken voor muziek, en dan vooral het samen muziek maken!

Dit interview is gepubliceerd in de Amateurkunst nieuwsbrief van april 2023.