Verdieping: voor de klas in het s(b)o of vso

Voor alle cultuurprofessionals die al ervaring opgedaan hebben in het lesgeven op een s(b)o of vso (hierna speciaal onderwijs) en toe zijn aan verdieping, extra handvatten of inzichten om nog beter les te geven aan deze – soms uitdagende – doelgroep is er nu de vervolgtraining.

Werken in het speciaal onderwijs vraagt om veel verschillende eigenschappen van jou als cultuurprofessional. Niet alleen is de belevings- en ervaringswereld anders van kinderen uit het speciaal onderwijs, ook het gedrag van deze leerlingen vraagt soms om een andere benadering.

Deze training helpt om meer zicht in je eigen handelen te krijgen, (nog) beter te kunnen aansluiten bij het ontwikkelingsniveau en de belevingswereld van de leerling en zo goed mogelijk om te gaan met specifiek gedrag.

Onderwerpen die aan bod komen:

  • Kennis -en inzicht in de belevings- en ervaringswereld van de leerlingen in het speciaal onderwijs.
  • Leren (her)kennen van specifiek gedrag bij de leerling.
  • Onderzoeken van je eigen handelingsverlegenheid m.b.t. specifiek gedrag bij de leerling.
  • Leren observeren aan de hand van het observatiemodel denken, voelen, handelen.
  • Leren communiceren aan de hand van het observatiemodel: denken, voelen, handelen.
  • Het krijgen van inzicht in je eigen handelen, onderstroom en intuïtie.
  • Kennis van werkvormen die passen bij het ontwikkelingsniveau en de belevingswereld van de leerling.

Over de trainer
De training wordt gegeven door Celine Schweizer, beeldend therapeut en docent/onderzoeker bij NHLStenden Hogeschool in Leeuwarden en de Master Vaktherapie aan de Hogeschool Arnhem/Nijmegen. Zij heeft lang gewerkt in de kinder- en jeugdpsychiatrie als beeldend therapeut en veel samengewerkt met scholen. In 2020 promoveerde Celine op beeldende therapie voor kinderen met autisme. Met haar enthousiasmerende aanpak zal zij jou gedurende de traininig uitnodigen om je praktijkervaringen te delen. Ook begeleidt ze je om je aanpak onder de loep te nemen. Vanuit Plein C is Mireille Huijbers aanwezig ter ondersteuning.

Lees hier het interview met Celine Schweizer over deze training.

Tijd
De module bestaat uit twee bijeenkomsten van 4,5 uur (inclusief lunch). Tussen de twee bijeenkomsten in voer je een observatieopdracht uit op een school en heb je een gesprek met de leerkracht aan de hand van jouw observaties.

Startniveau
Je bent een cultuurprofessional en hebt de training “Voor de klas in het speciaal onderwijs” van Plein C gevolgd en/of bent ervaren met het werken in het s(b)o of vso. Bij voorkeur geef je op dit moment les op een s(b)o of vso school in dans, muziek, theater, media of beeldend. Voorafgaand aan de training ontvang je een intakeformulier.

Kosten
De kosten voor deze training zijn € 275,- per persoon inclusief koffie/thee en een lunch.*

Data en locatie
8 en 22 januari 2024 van 10.00 tot 14.30 uur in vergader- en evenementencentrum Basecamp, Energieplein 74 te Haarlem.

Na afronding van de training ontvangt de deelnemer een certificaat als bewijs van deelname.

NB: Jezelf continu professioneel blijven ontwikkelen is belangrijk voor je duurzame inzetbaarheid en verdienvermogen binnen de culturele sector. Voor financiële ondersteuning kun je contact opnemen met www.werktuigppo.nl.

Voor: cultuurprofessionals met ervaring voor de klas
Datum: 8 en 22 jan 24
Locatie: Haarlem
Tijdsduur: Twee maandagen van 10.00 tot 14.30
Kosten: € 275,-

Vragen? Neem contact op met:

Mireille.Klein
Mireille Huijbers

Adviseur Cultuureducatie

Deel deze pagina op social media

* PPO financiert ontwikkelplannen voor iedereen die werkzaam is in de creatieve of culturele sector. Zowel voor werknemers als ZZP’ers dus. Kijk op PPO of je ook recht hebt op kostenvergoeding.

Plein C is CRKBO (Centraal Register Kort Beroepsonderwijs) geregistreerd. Op de producten en diensten van Plein C zijn de Algemene Voorwaarden van toepassing. Hierin staat ook de klachtenprocedure omschreven. Plein C heeft sinds januari 2016 de culturele ANBI status. 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief over het speciaal onderwijs