Uit het hart

Linde Faas5

De kracht van beeld

Linde Faas (1985) is illustrator, animator van tekenfilms en kunstenares. Haar getekende animatiefilm Volgens de vogels won meerdere internationale prijzen. Sinds een aantal jaar woont zij in het noorden van Noorwegen, een inspiratiebron voor haar werk. Ze brengt verhalen tot leven in haar illustraties. “Ik hoop dat als mensen naar mijn illustraties kijken ze opgaan in een andere wereld waarin van alles te zien en te ontdekken is.”

"Als kind tekende ik altijd en overal. Ik heb een grote fantasie en zie magie in alles om me heen. Het kleine bosje achter in de tuin was voor mij een eindeloos dennenwoud. De put in de tuin was eigenlijk de toegang tot een ondergronds grottenstelsel. Ook kon ik helemaal opgaan in kleine details zoals glinsterende waterdruppels aan een boomtak, de nerven van een blad of dansende muggen in het avondlicht. Ik genoot om verhalen te bedenken bij alles wat ik zag en probeerde dat te tekenen.

Illustraties maken het mogelijk om nieuwe werelden te creëren waarin alles kan. Als ik aan een nieuwe illustratie werk, verlies ik mezelf daar altijd even in. Dan voelt het net alsof ik in die wereld rondloop en deze zelf aan het ontdekken ben. Net zoals ik dat als kind deed.

Van taal naar beeldend verhaal
Als illustrator van kinderboeken heb ik onder meer Gozert van Pieter Koolwijk, Jij mag alles zijn van Griet Op de Beeck, Het Sleutelkruid van Paul Biegel, Wie achter deze deur verdwaalt van Tonke Dragt en Rindert Kromhout geïllustreerd. Maar ik heb ook eigen prentenboeken vormgegeven, waaronder De jongen en de walvis, Waar is Grote Broer en Ergens in de sneeuw.

Het leuke van samenwerken met schrijvers is dat hun verhalen mij inspireren om beelden te maken die ik zelf nooit had kunnen bedenken. De samenwerking is hierin heel divers. Voor sommige opdrachten krijg ik via de uitgeverij het verhaal toegestuurd en heb ik weinig direct contact met de schrijver. Bij andere projecten heb ik wel contact met de schrijver over de illustraties. Soms hebben schrijvers specifieke ideeën of wensen voor de illustraties, anderen laten mij helemaal vrij in het ontwerp.

De samenwerking met Pieter Koolwijk (van wie ik de vaste illustrator ben) is hierin wel uniek. Pieter is heel vrij en ruimdenkend in het proces van de totstandkoming van een boek. Soms overleggen we al in een vroeg stadium over de illustraties en hoe die zijn verhaal kunnen versterken. Daarin geeft hij mij veel ruimte en vrijheid. Zijn fantasierijke verhalen zijn voor mij heel inspirerend en het leuke is dat hij zich ook laat inspireren  door mijn illustraties. Hierdoor verzint hij soms een nieuwe wending in zijn verhaal of past bepaalde dingen aan. We vinden het leuk om elkaar uit te dagen en te blijven zoeken naar nieuwe manieren om samen  te werken. Het is een heel dynamisch proces.

Lindefaas1 (1)
Linde Faas4 (1)

Sfeer is belangrijk
Meestal als ik een verhaal lees, komen er gelijk beelden bij me op. Ik vind het belangrijk dat de sfeer in de illustraties het verhaal versterken. Hierbij ga ik erg af op mijn gevoel en de beelden die in mijn hoofd ontstaan tijdens het lezen van een verhaal. Dit is vaak heel intuïtief. Soms weet ik meteen wat voor beeld ik wil illustreren en soms is het meer zoeken naar een beeld dat het juiste gevoel overbrengt.

Ik vind de stijl, het kleur- en materiaalgebruik van de illustraties hierin belangrijk. Voor een rustig en poëtisch verhaal richt ik me bijvoorbeeld in de illustraties op verstilde sfeerbeelden. Als het een vrolijk en explosief verhaal is waar een hoop in gebeurt, werk ik met verschillende materialen door elkaar om meer kleur en beweging in het beeld te brengen. Ik neem altijd de tijd om hiermee te experimenteren en verschillende materialen en technieken uit te proberen totdat ik de stijl gevonden heb die ik goed vind aansluiten bij het verhaal.

Sinds een aantal jaar woon ik in het noorden van Noorwegen. Sinds ik hier woon, breng ik veel tijd door in de natuur om inspiratie op te doen voor mijn werk. Ik kan uren bij het fjord of in de bergen zitten schetsen en alles in me opnemen wat ik om me heen zie. Hoe langer je op een plek doorbrengt en echt de tijd neemt om de wereld om je heen te observeren, hoe meer je ziet. Ik vind dat heel fascinerend. Alsof er geleidelijk een geheime wereld aan je wordt geopenbaard.

Creëren is leuk
Ik stimuleer kinderen om te tekenen en schilderen op een wijze die ze zelf  leuk vinden. Doe alles wat er maar in je opkomt, alles wat je mooi vindt, waar je nieuwsgierig naar bent en wat je eens zou willen uitproberen. En doe het vooral lekker voor jezelf, het maakt niet uit wat anderen ervan vinden. Het belangrijkst is dat je het leuk vindt om te doen en dat je zelf blij wordt van wat je maakt.

Ik maak illustraties soms meerdere keren opnieuw totdat ik tevreden ben. En soms is het ook gewoon leuk om meteen groot te beginnen zonder een heel duidelijk idee te hebben van wat ik ga maken en gewoon te kijken wat er ontstaat. Dit resulteert vaak in illustraties die mijzelf het meest verrassen.

Ik hoop dat ik mensen met mijn illustraties kan raken en laat meeleven in wat er in het verhaal gebeurt. Daarbij zoek ik naar een element dat iets toevoegt aan het verhaal, dat net nog iets extra's vertelt. Ik probeer niet te veel in te vullen in het beeld, maar ook ruimte over te laten voor de lezer en kijker om diens eigen fantasie te prikkelen.”

Meer info: lindefaas.nl

 

tekst: Roos Hogervorst-Krimp

'Uit het hart' is een artikel dat in elke editie van Prikkels voorkomt. Het betreft een persoonlijk verhaal of betoog.

Linde Faas3
Linde Faas2

In 2023 ontwerpt Linde Faas de decemberzegels. 

Kosten: gratis artikel uit magazine Prikkels

Deel deze pagina op social media

Prikkels

Sinds 2013 maakt Plein C het tijdschrift Prikkels. Gekoppeld aan een actueel thema vind je in dit leukste magazine over cultuureducatie praktische lestips en tools, achtergronden en interviews. Sinds 2018 brengen we het tijdschrift samen met onze collega-organisatie Kunst Centraal uit. Het tijdschrift wordt naar alle basisscholen in de provincies Noord-Holland en Utrecht gratis verzonden.  

Logo Prikkels Nieuw (1)