Voortgezet en Gespecialiseerd Onderwijs in CmK4 | 4 april 2024
Onder leiding van host Rinske Wels organiseerde Plein C een online kennissessie over het VO en GO. Deze doelgroepen blijven belangrijk in CmK4 en vragen nét iets anders dan het reguliere PO. Er werd een terugkoppeling over de ingediende conceptplannen van de CmK-projectleiders én van Plein C gegeven. Daarnaast werden concrete tips en voorbeelden uit de praktijk gedeeld om handvatten te geven in het verder vormgeven van de CmK4 plannen.
Op 1 juli is de gebundelde CmK4 aanvraag ingediend. In december 2024 is duidelijk of de aanvraag wordt gehonoreerd.
Stand van cultuureducatie in Noord-Holland | 14 september 2023
Plein C werkt al jaren voor de kinderen en jongeren aan Cultuureducatie met Kwaliteit in het primair en voortgezet onderwijs, door uitvoering te geven aan deze CmK-regeling. Medio september 2023 presenteerden wij tijdens de CO Talk de onderzoeksresultaten van de stand van zaken cultuureducatie in Noord-Holland (CmK). Per regio is onderzocht wat de resultaten zijn van dit programma door onderzoeksbureau Claudia de Graauw. Voor dit onderzoek is gesproken met beleidsmedewerkers, projectleiders en scholen van deelnemende gemeenten. Momenteel nemen in Noord-Holland 40 van de 46 gemeenten deel aan CmK. Bekijk de presentatie hier.
Brede Spuk | 20 juni 2023
Gemeenten zijn tot 1 juli a.s. bezig met een plan van aanpak voor de Brede Specifieke Uitkering. Hét moment om de kracht van cultuur onder de aandacht te brengen. Tijdens deze bijeenkomst speciaal voor beleidsmakers en cultuurondersteuners stond de volgende vraag centraal: Hoe kan cultuur beter aansluiten bij sport en welzijn? De middag werd gehost door Rinske Wels (journalist, interviewer, redacteur en presentator). Zij ging in gesprek met Luud Goossens (specialist onderzoek overheid & politiek) van het LKCA, Eva Kreuger van Kunst op Recept Leiden en Anneloes van Schuppen van Tjillskillz en Jos Zandvliet van stichting Accu. Download hier het verslag.
Voorgezet Onderwijs | 25 mei 2023
Host van deze unieke CO Talk was Rens Weijenborg. Deze rapper, poëet en muzikant verzorgt daarnaast ook workshops in het VO en is helemaal thuis in kunst- en cultuureducatie. Daarnaast vertelde multitalent Jonathan Hoost over de impact die kunsteducatie kan hebben op jongeren en ging Lennard Gols van Cultureel Verschil het gesprek met hem aan over het belang van aansluiten op de belevingswereld van leerlingen. Plein C bouwt aan een sterk, lokaal en relevant netwerk cultuureducatie voor het voortgezet onderwijs in Noord-Holland. Meer weten? Kijk hier of neem contact op met Tomas Leijen. Download hier het verslag van de CO Talk.
Revitalisering van de Amateurkunst | 8 maart 2023
Uit onderzoek is gebleken dat er een grote behoefte is aan structurele ondersteuning van de amateurkunstsector. Plein C biedt de komende jaren (financiële) hulp en expertise die bijdraagt aan het (her)opbouwen van dit regionale netwerk. Tijdens de CO Talk sprak onze host Rinske Wels met Plein C adviseur Jessica van der Sluis én met vier inspirerende gasten: Helene Engelen (voorzitter HeilooërHarmonieorkest Caecilia), Marian Duff (directeur van Oscam – Open Space Contemporary Art Museum), Joanna Bright (Young Oscam) en Piet Roorda (LKCA). Zij namen de aanwezigen mee in de uitdagingen waar verenigingen voor staan en hoe oplossingen worden gevonden, zoals door verbinding te zoeken met jonge creatievelingen uit de buurt of door het opzetten van talentontwikkelingsprogramma's. Ook kwam de beleidsmatige achtergrond ter sprake en hoe er wordt toegewerkt naar een nationaal akkoord amateurkunst. Bekijk hier de aftermail van deze CO Talk.
Inclusief (cultuur)onderwijs | 29 september 2022
De culturele diversiteit groeit. In 2050 heeft 1 op de 3 kinderen een migratieachtergrond. De samenleving wordt steeds cultureel diverser, maar het onderwijs is daar nog niet altijd goed op ingericht. Leerkrachten krijgen te weinig handvatten om met die toenemende diversiteit om te gaan. Met veel verschillende culturen in de klas en in de samenleving is het belangrijk om actief te werken aan inclusief (cultuur)onderwijs, waar elk kind zich welkom voelt. Maar hoe doe je dat? Wat kunnen scholen en kunstdocenten doen om de groeiende diversiteit de plek te geven die het verdient? Dit keer bestond het panel uit Bodine Romijn (docent en onderzoeker aan de Universiteit Utrecht), Ninya de Wever (programmamanager cultuureducatie) en Nikita Gerritsen (Hoofd cultuureducatie Zuiderzeemuseum). Download hier het verslag van deze CO Talk. Download hier de poster De Inclusieve Klas.
Subsidieregelingen op het gebied van erfgoed en cultuureducatie | 23 juni 2022
Plein C, expertisecentrum cultuur & educatie in Noord-Holland, zet zich in voor de versterking van cultuuronderwijs en stimuleert duurzame samenwerkingen met het culturele veld. Zo bouwen we samen aan een sterk netwerk. Verschillende regelingen gericht op het stimuleren, verdiepen en verduurzamen van samenwerking met het culturele veld, onderwijs en sociaal domein kwamen aan bod tijdens de CO Talk op 23 juni jl.. Met vooral aandacht voor de regeling Erfgoed maken en Cultuureducatie vmbo vso pro, maar ook de impulsregelingen voor culturele instellingen op het gebied van innovatie & samenwerking. De verschillende subsidieregelingen werden uiteen gezet door het panel welke bestond uit de deskundigen Petra Janssen Duyghuysen en Marjolijn Peeters vanuit het FCP en Karin Geelink van de Provincie Noord-Holland. Download hier het verslag van deze CO Talk.
Cultuureducatie in het speciaal onderwijs | 19 mei 2022
Samen bouwen we aan goed cultuuronderwijs en zo ook in het speciaal onderwijs. Om dit goed te kunnen doen is het van belang om zoveel mogelijk te achterhalen welke behoeften, kansen en mogelijkheden tot samenwerking er zijn vooral bij de scholen. Tijdens de CO Talk van 19 mei jl. hebben we verkend hoe we cultuureducatie in het speciaal onderwijs kunnen versterken. Samen met alle aanwezigen gingen we hierover in gesprek. Bart Heeling (leerkracht SO en schrijver boek ‘Gewoon speciaal’) was dit keer uitgenodigd voor inspiratie. En een mooi praktijk voorbeeld kwam van de kunstdocenten Natasha Meijer en Linda Meulenhoff , die al enkele jaren met veel plezier kunstlessen geven op SBO Het Plankier in Purmerend. Wat het doet op school heeft Anouk Diepenbroek, projectleider in deze regio verwoord. Marian van Miert vertelde over wat er speelt op landelijk niveau en over onderzoek SO. Daarnaast was Mireille Huijbers (Adviseur cultuuronderwijs Plein C) aanwezig om iets te vertellen over cultuuronderwijs in het SO en de plannen vanuit Plein C. Download hier het verslag van deze CO Talk.
Evi 2.0 | 17 maart 2022
Het thema tijdens deze CO Talk was EVI 2.0: de online tool waarmee je inzicht krijgt in waar een school staat met hun kunst- en cultuuronderwijs. Het panel bestond dit keer uit: Sanne Smienk (Coördinator Cool voor School & programmeur Jeugdtheater Cool kunst en cultuur), Mascha Rood (Adviseur Cultuuronderwijs De Blauwe Schuit/West Friesland), Jantien Bijvoet, (Projectcoördinator Cultuleren Plus! Drechterland, Medemblik, Stede Broec en Enkhuizen), Babette van Harsselaar (Adviseur cultuuronderwijs Plein C) en Zoë Zernitz (Team Evi LKCA). Aan de orde kwam onder meer het nut, ook op langere termijn, van Evi 2.0, hoe je het instrument het meest optimaal inzet en hoe je scholen kunt bewegen om Evi adequaat in te vullen. Natuurlijk was er veel gelegenheid tot het stellen van vragen. Download hier het verslag van deze CO Talk.
CmK verantwoording | 27 januari 2022
Tijdens de eerste online CO Talk gingen we in op het thema 'CMK verantwoording', een belangrijk en jaarlijks terugkerend item. De sessie begon met een aantal interviews en een gesprek met Petra Janssen Duyghuysen (Fonds voor Cultuurparticipatie), Lennie Wolse (Pondera administratie), Astrid Vlug (Strategie en beleid voor kunst & cultuur), Judith Klein Langenhorst (Bibliotheek en KunstForm Velsen) en Astrid Honing (Directeur Plein C). Samen met alle projectleiders wisselden we ideeën uit en was er gelegenheid tot het stellen van vragen.