Shopping

'Shopping' is een artikel dat in elke uitgave van Prikkels voorkomt. Aan de hand van het dán geldende Prikkels-thema worden artikelen getoond die te koop zijn. Als reactie op de overconsumptie is in deze editie het artikel anders ingestoken.

Shopping Rogieralleblas Reactie
Shopping Carolien Adriaansche Reactie
Samen Shopping

Stoppen met shoppen

We leven in een wereld van massaproductie, consumentisme en kapitalisme. Nederlandse kunstenaars reageren in hun werken met een kritische boodschap, of een slimme oplossing.

Tekst: Roos Hogervorst-Krimp

Kosten: gratis artikel uit magazine Prikkels

Deel deze pagina op social media

Shopping Carolien Adriaansche Reactie

Plastic

Kunstenaar Carolien Adriaansche werkt voornamelijk met plastic afval. Zij ziet plastic als symbool van ons consumptiegedrag en vraagt met haar werken aandacht voor klimaatsverandering. “Plastic is prachtig, ik maak er drijvende steden, wolken, kwallen en nieuwe diersoorten van. De vormenrijkdom, heldere kleuren en gevarieerde structuren van plastic zijn de inspiratie voor mijn kunst.”

 

Shopping Rogieralleblas Reactie

Voedsel

De gefotografeerde stillevens van Rogier Alleblas vallen op door hun compositie en prachtig, Rembrandt-achtig licht. Pas als je beter kijkt, merk je dat er iets geks aan de hand is. Het moderne leven laat zich van zijn lelijkste kant zien.

 

Shopping Nicmic Reactie Breed

Slippers

Het afval van de een, is de grondstof van de ander. Ocean Sole upcycled duizenden teenslippers die ieder jaar op de stranden van Kenia aanspoelen en maakt er kleurrijke kunst van. Het Nederlandse Nic&Mic verkoopt de kunst in Europa en is nauw betrokken bij het productieproces in Kenia. “Ruim de wereld op, maak er wat moois van!"

 

Shopping Hendrickjeschimmel Reactie Breed

Kleding

Het werk van Hendrickje Schimmel, beter bekend als Tenant of Culture, draait om het kledingstuk. Alles wat kapot is, zou je kunnen repareren, is het motto van de kunstenaar. Om stelling te nemen tegen de verspilling van de mode-industrie begint ze haar sculpturen met restmateriaal, vooral mode-afdankertjes.

 

Prikkels

Sinds 2013 maakt Plein C het tijdschrift Prikkels. Gekoppeld aan een actueel thema vind je in dit leukste magazine over cultuureducatie praktische lestips en tools, achtergronden en interviews. Sinds 2018 brengen we het tijdschrift samen met onze collega-organisatie Kunst Centraal uit. Het tijdschrift wordt naar alle basisscholen in de provincies Noord-Holland en Utrecht gratis verzonden.  

Logo Prikkels Nieuw (1)