3x Van taal naar verhaal: Kunst op je bord

Non-profit stichting Follow a Muse maakt digitale leermiddelen voor cultuuronderwijs in samenwerking met culturele instellingen. Basisscholen mogen het digitale lesmateriaal GRATIS gebruiken.

Kosten: gratis artikel uit magazine Prikkels

Deel deze pagina op social media

3Xthema Muziek

Romeo & Julia

Door gezamenlijk naar het geanimeerde muziekverhaal van Romeo & Julia te kijken en te luisteren, duiken de kinderen steeds dieper in het verhaal. De tekst van het verhaal in deze app is geschreven door Pascal Griffioen, de eerste Nederlandstalige rapper, bekend van Osdorp Posse. Kinderen gaan in gesprek over thema’s als liefde, ongehoorzaamheid, ruzie en misverstand. Daarnaast leren ze de muziek van Prokofjev kennen, bodypercussie spelen en hun eigen rap schrijven.

3Xthema Beeldend

Grootmeesters

Met deze digibord-app verkennen kinderen een schatkamer vol tekeningen van grootmeesters. Tekenen is een manier om ‘sterke verhalen’ te vertellen. In ‘De schepping van Adam’ zette Michelangelo ‘de moraal van het verhaal’ centraal. Kinderen praten hierover, ontdekken hoe het werkt in een kunstatelier, ervaren de magie van tekenen met Augmented Reality en bedenken zelf een sterk verhaal.

3Xthema Familie

Familiegeschiedenis

Met het lesmateriaal in deze digibord-app kun je op een speelse manier met de kinderen in gesprek komen over familiegeschiedenis en identiteit. Kinderen krijgen tools aangereikt om door middel van interviews op  zoek te gaan naar de verhalen in hun familie. Ze beschrijven hun familiegeschiedenis in briefvorm en leren het verband te zien tussen hun persoonlijke familiegeschiedenis en de grote geschiedenis. Daarnaast  ontdekken ze dat identiteit gevisualiseerd kan worden met behulp van kleuren en symbolen in een hoogstpersoonlijk blazoen.

Prikkels

Sinds 2013 maakt Plein C het tijdschrift Prikkels. Gekoppeld aan een actueel thema vind je in dit leukste magazine over cultuureducatie praktische lestips en tools, achtergronden en interviews. Sinds 2018 brengen we het tijdschrift samen met onze collega-organisatie Kunst Centraal uit. Het tijdschrift wordt naar alle basisscholen in de provincies Noord-Holland en Utrecht gratis verzonden.  

Logo Prikkels Nieuw (1)