Mening

Tekst: Jolanda Koning

Pictogrammen versterken het taalonderwijs

Ester Biesboer

is Cultuurbegeleider en leerkracht op basisschool De Regenboog, een nieuwkomersschool in Heerhugowaard

Ja,

met de inzet van pictogrammen versterk je het passieve taalbegrip, dat de opstap is voor actief taalgebruik. Onze school geeft onderwijs aan NT2 leerlingen. Pictogrammen helpen kinderen die verbale communicatie spannend vinden. Ook binnen cultuuronderwijs is het fijn om instructies te ondersteunen met pictogrammen. Tijdens muziekles bijvoorbeeld benoemen we met de hulp van pictogrammen eerst de instrumentjes, pas daarna volgt de instructie. Of we gebruiken pictogrammen om de stappen te visualiseren. Bij leerlingen die net op school zijn kunnen pictogrammen gesproken taal vervangen. Maar het werken met pictogrammen is nooit het doel, ze zijn altijd een tussenstap in het taalonderwijs.

Cica van Hartingsveld

heeft afgelopen jaar de ICC-training afgerond en is nu ICC'er en leerkracht in groep 1-2 op basisschool de Wielewaal in Schagen.

Nee,

ik gebruik veel plaatjes, maar weinig pictogrammen. Ik werk liever met rijke, herkenbare afbeeldingen. Deze hebben meer zeggingskracht. In de klas ondersteun ik mijn taalgebruik visueel. Zo versterk ik de taalontwikkeling omdat ik woorden verbindt aan beelden. Rond onze thema’s werken we graag met prentenboeken. Deze bieden we aan de kinderen die veel woorden rond het thema nog niet kennen, eerst in kleine groepjes aan. We gebruiken een taalmuur met afbeeldingen of een verteltafel met voorwerpen met de geschreven woorden erbij. Pas als iedereen de woorden kent die nodig zijn om de verhaallijn te volgen, bieden we het prentenboek klassikaal aan. Zo gaan we van taal naar verhaal.

'Mening' is een artikel dat in elke uitgave van Prikkels voorkomt. Een reactie wordt gegeven op een stelling m.b.t. het dan geldende Prikkels-thema.

Kosten: gratis artikel uit magazine Prikkels

Deel deze pagina op social media

Prikkels

Sinds 2013 maakt Plein C het tijdschrift Prikkels. Gekoppeld aan een actueel thema vind je in dit leukste magazine over cultuureducatie praktische lestips en tools, achtergronden en interviews. Sinds 2018 brengen we het tijdschrift samen met onze collega-organisatie Kunst Centraal uit. Het tijdschrift wordt naar alle basisscholen in de provincies Noord-Holland en Utrecht gratis verzonden.  

Logo Prikkels Nieuw (1)